Dekbed dons 2017-11-15T11:03:37+00:00

Dekbed dons

Wij van White Cloudz kunnen je alles vertellen over dekbedden en dekbed dons. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen van onze klanten over dekbed dons alvast voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Schroom dan niet en neem even contact op. Onze medewerkers staan graag voor je klaar met antwoord op al je vragen en een goed advies!

Alles wat je over dons wilt weten!

Dekbed dons

Wat is dons?

Dons zijn de fijne veertjes die onder het stugge verenpak van watervogels zit. De donsveertjes hebben een kern van waaruit een soort hele zachte haartjes komen. Het dons van de vogels dient als warmte-isolator voor de vogels en ook om de eieren tijdens het broeden op temperatuur te houden.

 

Waar wordt dons voor gebruikt?

Donsveren worden vanwege de thermische eigenschappen die zij hebben, gebruikt als warmte-isolerend vulmateriaal voor diverse luxe producten naast dekbed dons. Denk hierbij aan dekbedden, hoofdkussens, jassen en slaapzakken.

 

Hoe wordt het dons verzameld?

Er zijn verschillende manieren waarop dons verzameld kan worden. De wijze waarop het dons wordt verzameld, bepaald voor een deel de prijs van de producten waarin het wordt verwerkt. Het dons kan komen van vogels die in de vleesindustrie verwerkt worden. Er zijn ook vogels, zoals de eidereend die hun nesten maken van hun dons. Deze dons mag pas na het broedseizoen worden geraapt door speciaal daarvoor aangewezen boeren.

Dekbed met dons van ganzen

Dons anti-allergisch?

Dons zelf veroorzaakt geen allergische reacties als men last heeft van huisstofmijt. De allergische reactie van huisstofmijt wordt eigenlijk veroorzaakt door de ontlasting van deze microscopisch kleine diertjes. Onze donzen dekbedden hebben een zo fijne stof dat de huisstofmijt daar niet doorheen kan. Aangezien de huisstofmijt van huidschilfers leeft die ook niet door de stof heen kunnen, is er totaal geen voedingsbodem voor huisstofmijt. Mensen zullen met een dons dekbed van White Cloudz geen last hebben van allergie voor huisstofmijt. Ons dekbed draagt dan ook het label NOMITE.

Dekbed, lekker slapen

Kan je een dekbed zelf wassen?

In principe wel. Volg in dat geval wel goed de instructies die op het waslabel staan vermeld. Doorgaans kan je een donzen dekbed gewoon wassen op 60 graden, met een wasmiddel zonder fosfaten. Voeg je bij het wassen bijvoorbeeld een paar tennisballen toe, dan wordt de vulling van dekbed dons van je dekbed weer losgemaakt. Drogen kan meestal in de wasdroger op een delicaat programma met lage temperatuur. Tussendoor kan je het dekbed buiten te luchten hangen als het mooi weer is, maar niet in de felle zon. Let wel op dat je het dekbed niet ’s morgens vroeg of tot in de namiddag buiten laat hangen, want dan wordt het klam.

 

Houdt het percentage van de dekbed dons vulling verband met de warmte van een dekbed?

Dat zou je wel denken, maar dat is niet altijd het geval. De warmte van bijvoorbeeld een ganzendons dekbed wordt uitgedrukt in warmteklassen. De indeling in warmteklassen heeft te maken met de verhouding vierkante inch en het vulgewicht. Kortom, om te zien welk dekbed het warmste is, kijk je niet alleen naar het percentage dekbed dons, maar naar de warmtewaarde op het label van het dekbed.

Dekbed dons 4

Wat betekent de aanduiding op het label van het dekbed over de warmteklasse?

De warmteklassen zijn onderverdeeld in 4 types:

Warmteklasse 1:    Geschikt voor in koude ruimtes, waar bijvoorbeeld niet gestookt wordt, of voor mensen die erg gevoelig zijn voor koude.

Warmteklasse 2:    Dekbed en beddengoed voor normale omstandigheden. In huizen die normaal geïsoleerd zijn en waar de slaapkamers ook verwarming hebben.

Warmteklasse 3:    Voor ruimtes die verwarmt worden en voor mensen die het snel warm hebben.

Warmteklasse 4:    Dekbedden met warmteklasse 4 zijn voornamelijk geschikt voor in de zomer.

Een selectie uit onze dons dekbedden

 • White Cloudz - Graz winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Graz

  Waardering 5.00 uit 5
  89.00379.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Kaprun winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Kaprun

  Waardering 5.00 uit 5
  125.00545.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Aspen winter 700x700 White Cloudz - Aspen 700x700

  White Cloudz – Aspen

  229.00929.00 incl.btw
  Opties selecteren Details