Dons dekbed 2017-12-13T17:00:16+00:00

Een dons dekbed van White Cloudz voor lage prijzen

Dons dekbed

Wat is er nu lekkerder om onder te slapen dan een dons dekbed. Maar, wat zit er nu precies in dat dekbed, zodat het zo lekker licht en luchtig blijft? Wij van Whitecloudz, zijn gespecialiseerd in dekbedden en kunnen al jouw vragen beantwoorden. In dit artikel vertellen we je meer over wat de vulkracht van je dekbed nu precies is en wat je er zelf aan kunt doen om deze vulkracht zo lang mogelijk te behouden.

Dons dekbed

Kwaliteit is gerelateerd aan de vulkracht

De warmte die je van een dekbed krijgt komt doordat het dons in je dekbed lucht vasthoudt. Deze lucht beschermt je van de kou van buiten. Des te dikker de laag van lucht, des te beter er wordt geïsoleerd. Het begrip vulkracht dient om het isolerende vermogen dat het dekbed dons heeft weer te geven in cijfers. Immers, hoe beter de kwaliteit van het dons is, des te hoger is de vulkracht en des te minder dons heb je nodig om lekker warm te blijven als je slaapt.

Vulkracht

Vulkracht wordt gemeten in hoogte in mm per 30 gram. Als je dit wilt meten moet je gewassen en dan gedroogde dons in een zogenaamde Loch-cilinder plaatsen. Daarna wordt er met een speciale schijf druk op het dons uitgevoerd. Als de schijf weer is weggehaald, wordt bekeken hoe hoog de dons-laag weer in de gebruikte cilinder omhoog komt. De vulkracht wordt dan aangeduid met een getal in mm. De vulkracht kan variëren van 70mm per 30 gram tot een waarde van 220 mm per 30 gram. Dat laatste weerspiegelt de hoogste kwaliteit dons.

Voor vulkracht geldt:

 • Hoe groter de donsjes, hoe groter de kwaliteit van het dekbed.
 • Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de levensduur van het dons.
 • Hoe hoger de kwaliteit, hoe lichter het dekbed op je bed zal zijn.

Wat is de beste vulkracht voor jou?

Dat ligt er een beetje aan wat je prettig vindt. Houd je van een vederlicht dekbed of van een iets zwaarder dekbed? Kies je een vederlicht, maar toch lekker warm dekbed, dan is een ganzendons dekbed met een hoge vulkracht aan te raden. Vind je het prettig als je dekbed ganzendons iet zwaarder is, kies dan voor een dons dekbed met een lagere vulkracht. Trouwens, de meeste moderne dekbedden zijn licht, dus de zwaarte waar we over spreken is relatief.

De vulkracht behouden

Als je de originele vulkracht wilt behouden, doe je er goed aan om het dekbed zo vaak mogelijk uit te hangen. Zit het dons niet meer helemaal los van elkaar, dan kan je het heel voorzichtig loskloppen. Niet met de mattenklopper of met de stofzuiger aan het werk gaan, want dan beschadig je de tijk, waardoor de dons-dichtheid snel zal verminderen. Wil je de dons opnieuw losmaken, doe het dekbed dan bijvoorbeeld in de wasdroger met een uitgewrongen handdoek. Dan zorgt de vochtige warme lucht die van de handdoek afkomt ervoor dat het dons weer van elkaar wordt losgemaakt en dat het volume weer wordt hersteld.

Dons dekbed 2

Tip! Als het mooi weer is, hang je dekbed dan lekker buiten. Het wordt dan weer heerlijk fris en het volume lijkt weer optimaal. Denk er wel om dat het ’s morgens vroeg en in de namiddag buiten wat klammig kan worden. Zorg dat je dekbed dan weer op je bed ligt.

Een selectie uit onze dons dekbedden

 • White Cloudz - Kaprun winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Kaprun

  Waardering 5.00 uit 5
  125.00545.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Graz winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Graz

  Waardering 5.00 uit 5
  89.00379.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Aspen winter 700x700 White Cloudz - Aspen 700x700

  White Cloudz – Aspen

  229.00929.00 incl.btw
  Opties selecteren Details