Dekbed 2017-12-11T17:43:59+00:00

Nieuw dekbed nodig? Kies voor Whitecloudz!

De geschiedenis van het dekbed

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, een lekker zacht en fris dekbed op je bed, schone dekbedhoes er omheen en je slaapt als een roos.

Vroeger was dat wel anders. Men sliep in bedompte bedstedes van niet meer dan 1.30 m breed, op een matras van stro. De mensen hielden zich warm door dikke nachtkleding te dragen en namen bedpannen, kruiken of hete stenen mee naar bed. Dekbedden hadden ze niet. De dekens waren van wol of vlas en meestal tot op de draad versleten.

 De eerste dekbedden

De elite hadden al dekbedden in de 14e eeuw. Het donzen dekbed was favoriet bij de toenmalige adellijke elite. Pas veel later had ‘Jan met de pet’ ook een dekbed op zijn bed. Dat waren niet van die lekkere frisse dekbedden zoals jij nu op je bed hebt liggen, helaas.

 Je eigen dekbed maken

Als je een dekbed wilde hebben, om ’s winters lekker warm te blijven in de bedstee, moest je er eerst eentje maken. Daarvoor spaarden ze alle dekbed dons en veren van de vogels die ze plukten. Het duurde vaak jaren voordat ze genoeg hadden om een dekbed mee te vullen. Het dons en de veren waren niet schoon en fris. Immers de veren en het dons moesten buiten in de wind, of in huis drogen en dat was niet echt praktisch.

Een dekbed met een luchtje dus, maar wel lekker warm als het ’s winters koud was! Het dekbed was in die tijd een kostbaar bezit dat een gewild erfstuk was. De elite lieten hun dekbed vaak na aan hun trouwe bedienden.

Het dekbed reinigen

Grote meubelzaken in Londen waren de eersten die als dienst het reinigen van dekbedden hadden.

Daar gebruikte ze grote stoommachines voor, die ervoor zorgden dat de vieze luchten verdwenen en het dekbed schijnbaar ‘dikker’ maakten, doordat de veren en het dons schoner waren geworden.

Pas tijdens de industriële revolutie werd er orde op zaken gesteld, qua dekbedden dan. De dekbedden werden volgens bepaalde standaard afmetingen gemaakt en aan de consument aangeboden. Tegenwoordig zijn dekbedden in soorten en maten overal te koop, maar nog altijd zijn de onderlinge verschillen groot.

Donssoorten

Er zijn dekbedden met verschillende  soorten dons verkrijgbaar, zoals een eendendons dekbed, ganzendons dekbed of een eiderdons dekbed. Meer informatie over donssoorten vind je op deze pagina.

Donzen dekbed zijn verkrijgbaar vanaf 15% dons met 85% veren tot en met 100% dons. Hoe hoger het percentage dons, hoe beter de kwaliteit en hoe lichter het dekbed is. Onze premium kwaliteit dekbedden hebben alleen de mooiste dons kwaliteiten van 90% en 100% dons.

Wij begrijpen dat de keuze voor het juiste dekbed niet eenvoudig is. Het is dan ook zeker aan te bevelen om niet zomaar het eerste de beste dekbed aan te schaffen omdat de prijs je aanspreekt. Vraag je eerst af wat je van een dekbed verwacht en laat je desgewenst adviseren één van onze specialisten voordat je er een aanschaft.

Bij Whitecloudz weten we waar we het over hebben als het om dekbedden gaat. Bij ons bent u aan het juiste adres voor advies op maat en uitstekende kwaliteit.

Een greep uit onze dekbedden

 • White Cloudz - Aspen winter 700x700 White Cloudz - Aspen 700x700

  White Cloudz – Aspen

  229.00929.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Kaprun winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Kaprun

  Waardering 5.00 uit 5
  125.00545.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • White Cloudz - Graz winter 700x700 White Cloudz - Graz 700x700

  White Cloudz – Graz

  Waardering 5.00 uit 5
  89.00379.00 incl.btw
  Opties selecteren Details
 • hallo