Nieuw dekbed nodig? Kies voor Whitecloudz!

De geschiedenis van het dekbed

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, een lekker zacht en fris dekbed op je bed, schone dekbedhoes er omheen en je slaapt als een roos.

Vroeger was dat wel anders. Men sliep in bedompte bedstedes van niet meer dan 1.30 m breed, op een matras van stro. De mensen hielden zich warm door dikke nachtkleding te dragen en namen bedpannen, kruiken of hete stenen mee naar bed. Dekbedden hadden ze niet. De dekens waren van wol of vlas en meestal tot op de draad versleten.

 De eerste dekbedden

De elite hadden al dekbedden in de 14e eeuw. Het donzen dekbed was favoriet bij de toenmalige adellijke elite. Pas veel later had ‘Jan met de pet’ ook een dekbed op zijn bed. Dat waren niet van die lekkere frisse dekbedden zoals jij nu op je bed hebt liggen, helaas.

 Je eigen dekbed maken

Als je een dekbed wilde hebben, om ’s winters lekker warm te blijven in de bedstee, moest je er eerst eentje maken. Daarvoor spaarden ze alle dekbed dons en veren van de vogels die ze plukten. Het duurde vaak jaren voordat ze genoeg hadden om een dekbed mee te vullen. Het dons en de veren waren niet schoon en fris. Immers de veren en het dons moesten buiten in de wind, of in huis drogen en dat was niet echt praktisch.

Een dekbed met een luchtje dus, maar wel lekker warm als het ’s winters koud was! Het dekbed was in die tijd een kostbaar bezit dat een gewild erfstuk was. De elite lieten hun dekbed vaak na aan hun trouwe bedienden.

Het dekbed reinigen

Grote meubelzaken in Londen waren de eersten die als dienst het reinigen van dekbedden hadden.

Daar gebruikte ze grote stoommachines voor, die ervoor zorgden dat de vieze luchten verdwenen en het dekbed schijnbaar ‘dikker’ maakten, doordat de veren en het dons schoner waren geworden.

Pas tijdens de industriële revolutie werd er orde op zaken gesteld, qua dekbedden dan. De dekbedden werden volgens bepaalde standaard afmetingen gemaakt en aan de consument aangeboden. Tegenwoordig zijn dekbedden in soorten en maten overal te koop, maar nog altijd zijn de onderlinge verschillen groot.

 Soorten dekbedden

Hieronder leggen we uit wat voor soorten dekbedden er zijn en wat de eigenschappen ervan zijn. Je hebt de keuze uit 4 soorten.

 

  1. Dons: Voor de meeste mensen is dit de favoriet. Zeker een ganzendons dekbed geeft een luxe gevoel, isoleert goed, ventileert en is vochtregulerend.
  2. Wol: Dekbedden van wol zijn iets zwaarder. Mensen die het prettig vinden om te voelen dat ze onder een dekbed liggen kiezen hier vaak voor. Het materiaal ademt goed en is geschikt voor alle jaargetijden.
  3. Katoen: Doordat katoen het minst isoleert is het prima geschikt voor de zomer. Het is luchtig en zacht en voelt alsof je onder een laken ligt.
  4. Synthetisch: Onder een synthetisch dekbed heb je het niet snel warm. Het ademt goed, neemt vocht op en is licht in gewicht. Het grootste voordeel van een synthetisch dekbed is dat je het makkelijk in de wasmachine kunt wassen en weer kunt laten drogen, voordat je ’s avonds je bed weer in gaat.

Voor alle soorten dekbedden geldt dat er niet alleen verschil in materiaal is, maar vooral in kwaliteit. Het is dan ook zeker aan te bevelen om niet zomaar het eerste de beste dekbed aan te schaffen omdat de prijs je aanspreekt. Vraag je eerst af wat je van een dekbed verwacht en laat je desgewenst adviseren door een specialist voordat je er een aanschaft.

Bij Whitecloudz weten we waar we het over hebben als het om dekbedden gaat. Bij ons bent u aan het juiste adres voor advies op maat en uitstekende kwaliteit.

Een greep uit onze dekbedden