Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor dons?

Dons biedt van alle bekende vulmaterialen de meeste voordelen. Zo is het isolerend vermogen heel hoog, geeft dons het meeste volume ten opzichte van zijn eigen gewicht en kan het veel en snel vocht opnemen. Een donzen dekbed is daardoor lichter en comfortabeler dan dekbedden met andere vulmaterialen. Men gaat ervan uit dat een lager totaalgewicht over het algemeen de nachtrust ten goede komt omdat het minder onderbrekingen van de slaap veroorzaakt. Ook is de levensduur over het algemeen veel langer. Een donzen dekbed valt verder soepeler om je heen, hierdoor sluit het beter aan en ervaar je minder snel tocht. Verder is dons een natuurlijk materiaal.

Verschil tussen ganzendons en eendendons?

Ganzendons en eendendons hebben beide uitstekende ventilerende eigenschappen. De belangrijkste verschillen zitten in de grootte van de dons en veertjes. Ganzendons is over het algemeen genomen groter dan eendendons en heeft een grotere vulkracht. Hierdoor kun je met een lager vulgewicht eenzelfde warmte-isolatie realiseren. Met andere woorden een dekbed dat gevuld is met ganzendons kan lichter zijn dan een eendendonzen dekbed uit dezelfde warmteklasse. Ganzendonzen dekbedden gaan meestal ook langer mee dan dekbedden gevuld met eendendons. Wanneer je gevoelige luchtwegen hebt, hebben wij de ervaring dat je beter een dekbed gevuld met ganzendons kunt kiezen.

Kun je allergisch zijn voor dons?

Vrijwel niemand is allergisch voor dons. De meest voorkomende allergie is ‘huisstof-allergie’ welke wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Deze diertjes leven van huidschilfers van de mens, dons is geen voedsel voor de huisstofmijt en bovendien is de tijk van onze donzen dekbedden zo dicht geweven dat de huisstofmijt er niet in kan komen. Onze dekbedden zijn allemaal voorzien van het NOMITE label om aan te geven dat ze prima geschikt zijn voor mensen met een huisstof-allergie.

Is dons diervriendelijk?

Voor het grootste deel is dons een overschot van de voedingsindustrie, er worden geen eenden en ganzen gehouden en gedood voor het dons. De dons en veren zijn afkomstig van dode dieren, wij verwerken geen dons dat door middel van handpluk van levende dieren afkomstig is. Verder is er steeds meer aandacht voor de exacte herkomst van de dons en een diervriendelijke omgang met de dieren. Alle dons en veren welke wij voor onze dekbedden en kussens inzetten is dan ook RDS (Responsible Down Standard) gecertificeerd om dit veilig te stellen.

Is een donzen dekbed warm?

Een donzen dekbed is aangenaam warm bij een laag totaalgewicht. Wel is het zaak de juiste warmteklasse te kiezen, passend bij je persoonlijke warmtebehoefte en de mate van isolatie van je huis. Is je huidige dekbed bijvoorbeeld een synthetisch dekbed en wil je overstappen op een donzen dekbed dan kan een donzen dekbed in het begin wat warmer zijn, na verloop van een aantal dagen wen je daar echter aan en zul je het juist als een veel prettigere warmte gaan ervaren.

Welke warmteklassen zijn er?

Warmteklasse 1, Winter-Plus, een echt winterdekbed, lekker dik en heerlijk warm, voor de echte koukleum en voor een koude slaapkamer. Dit type dekbed is bij ons altijd cassette gestikt met 2 cm hoge opstaande schotjes tussen de cassettes om de warmte beter vast te houden. De cassettes houden bovendien de vulling goed op zijn plaats.

Warmteklasse 2, Winter-Warm, een iets lichter gevuld winterdekbed, ook wel all-year dekbed genoemd. Erg geschikt voor ons klimaat en een lekker en aangenaam warm dekbed voor gebruik gedurende een groot deel van het jaar. Als je het snel warm hebt en samen onder één dekbed ligt kun je wellicht beter warmteklasse 3 kiezen omdat je samen meer warmte produceert dan wanneer je er alleen onder ligt. Deze dekbedden zijn eveneens cassette gestikt en van 2 cm hoge opstaande schotjes tussen de cassettes voorzien om de warmte beter vast te houden en ook om de vulling op zijn plaats te houden.

Warmteklasse 3, Voor-/Najaar, een iets lichter dekbed voor het voor-/najaar of voor een moderner huis of appartement met goede isolatie of zelfs vloerverwarming in de slaapkamer. Deze dekbedden hebben 1 cm hoge opstaande schotjes tussen de cassettes, welke ook kleiner zijn zodat het dekbed niet te warm wordt. De cassettes houden de vulling verder goed op zijn plaats. Dekbedden in deze warmteklasse zijn bovendien heel prettig als tweepersoons of lits-jumeaux dekbed.

Warmteklasse 4, Zomer, een heerlijk licht dekbed in kleinere vakken gestikt zonder opstaande schotjes tussen de vakken en met een heel laag vulgewicht en volume, ideaal voor gebruik in de zomer. Ook geschikt voor gebruik in een verwarmde slaapkamer.

4-Seizoenen, een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee dekbedden van een verschillende warmteklasse, welke met elkaar verbonden kunnen worden door middel van knopen. Wij leveren standaard een 4-seizoenen dekbed bestaande uit één dekbed warmteklasse 3 en één dekbed warmteklasse 4. Samen vormen ze dan een winter dekbed.

Alle White Cloudz donzen dekbedden zijn voorzien van knoopsgaatjes en worden geleverd met knopen om eventueel je eigen 4-seizoenen dekbed samen te stellen. Dat hoeft natuurlijk niet direct, je kunt bijvoorbeeld eerst een zomerdekbed kopen en in het najaar bestel je een voor-/najaar dekbed.

Is dons milieuvriendelijk?

Zeker, dons is behoorlijk milieuvriendelijk. Om het geschikt te maken voor gebruik in dekbedden en hoofdkussens hoef je het alleen te wassen en te sorteren. Uiteraard is daarbij energie en water nodig en worden verantwoorde wasmiddelen ingezet. De benodigde hoeveelheid energie is bescheiden, wel is er behoorlijk veel water nodig maar dit wordt bij en door de verwerkende fabrieken gezuiverd en hergebruikt.

Na afloop van de levenscyclus van een donzen dekbed, dat wel 10 – 20 jaar na de ingebruikname kan liggen, zijn er twee mogelijkheden;

Het product komt bij het afval en kan gewoon verwerkt worden en is tevens, door zijn natuurlijke materialen dons en katoen afbreekbaar.

Het product wordt ingezameld waarbij de dons gereinigd wordt en hergebruikt kan worden voor dekbedden en eventuele andere toepassingen zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Als het in een dekbed wordt hergebruikt is de kwaliteit echter minder dan dat van een dekbed dat gevuld is met nieuwe dons. Ook de katoenen tijk kan opnieuw gebruikt worden.

Welke maat moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste maat is uiteraard heel belangrijk om lekker te kunnen slapen. Hierbij is de maat van je bed/matras meestal de belangrijkste factor naast je voorkeur voor een eigen- eenpersoons- of tweepersoons dekbed.

De standaard lengte voor een dekbed is 200cm, ben je echter 180cm of langer dan is een dekbed van 220cm veel comfortabeler. Ook als je bed of matras langer is dan 200cm adviseren wij om een dekbed van 220cm te kiezen.

Tegenwoordig worden er ook bed

den aangeboden van 220cm lang, in dat geval adviseren wij een dekbed van 240cm lang. Deze kunnen wij ook leveren maar deze hebben, met uitzondering van het donzen dekbed Aspen, een langere levertijd.

Enkele voorbeelden van dekbedmaten (cm) zijn:

Bed-/matrasmaat maat dekbed

Bed-/matrasmaat  maat dekbed
70 x 190 t/m 90 x 200 140 X 200 of 140 X 220
90 x 210 140 X 220
100 x 210 155 X 220
140 x 200 200 X 200 of 200 X 220
140 x 210 200 X 220
160 x 200 en 180 x 200 240 X 200 of 240 X 220
160 x 210 en 180 x 210 240 X 220
200 x 210 260 X 220
200 x 220 260 X 240

 

Hoe lang moet ik op mijn bestelde donzen dekbed wachten?

Wij hebben alle materialen in huis en we maken en versturen het door jou bestelde dekbed nog dezelfde werkdag. Wanneer wij je bestelling voor 14:00 hebben ontvangen, dan heb je het artikel de volgende in huis. Bestel je in het weekend of op feestdagen dan wordt je bestelling de eerst volgende werkdag gemaakt en verzonden.

Hoe onderhoud ik mijn donzen dekbed?

Goed onderhoud komt de levensduur van je donzen dekbed zeer ten goede. Je donzen dekbed onderhouden is heel eenvoudig. volgende werkdag gemaakt en verzonden.

Elke ochtend even losjes opschudden en vlak op je bed leggen, het dons kan zich dan overdag herstellen en het opgenomen vocht weer afgeven. Het volume komt dan weer helemaal terug.

Elke week je overtrek wisselen voorkomt dat het dekbed snel vies wordt. Eens in de 14 dagen even luchten bij het open raam frist je dekbed weer lekker op. Doe dit echter alleen bij droog weer en nooit in de volle zon.

Ga verder nooit op je dekbed zitten, door het gewicht zal de vulling beschadigen en geleidelijk volume verliezen.

Hoe reinig ik mijn donzen dekbed?

Je dekbed kan indien nodig gewoon gewassen worden met een zacht wasmiddel, bijvoorbeeld een wolwasmiddel. Ook kan het dekbed het beste gedroogd worden in een droogtrommel. Doe je dat niet dan duurt het vrij lang voordat het droog is.

De grotere maten passen echter niet in de huishoudwasmachine en kunnen het beste naar een professionele wasserij gebracht worden. Laat je donzen dekbed nooit chemisch reinigen!